Електронне голосування

Image

Тотальний контроль голосування з боку виборців! Виборець сам вносить свій голос до реєстру, а потім має доступ до всіх етапів підрахунку в реальному часі або з подальшим переглядом у зручний час.

Пропонуємо нову електронну систему підрахунку голосів. Її основна відмінність від існуючої та пропонуємих на сьогоднішні день у тому, що весь процес голосування контролюється виборцями від початку до кінця.

1

Виборець голосує, сам зараховує свій голос у банк даних за допомогою простого сканеру штрих-кодів.

2

Формується файл, де кожен може перевірити свій голос поза межами виборчої дільниці.

3

Бюлетень з результатом голосування виборець забирає з собою.

Це є офіційний документ, який зберігається у виборця, при потребі з ним можна звертатися до ЦВК зі скаргою.
4

В кінці голосування на дільниці формується Протокол голосування, де вказується:

- Скільки зареєстровано виборців на цій дільниці;
- Скільки зареєстровано по додаткових списках;
- Скільки громадян прийняли участь у голосуванні;
- Яка явка виборців;
- Скільки на дільницю було видано бюлетенів;
- Скільки витратили бюлетенів;
- Скільки зіпсованих;
- Номери контрольних талонів;
- Як розподілилися голоси між кандидатами;
- Скільки виборців не підтримало жодного кандидата.
5

Незалежна відеотрансляція контрольного монітору.

Протягом всього виборчого дня ведеться відеотрансляція з записом інформації з монітору, який видає результат сканування для виборців. І викладається на YouTube або інший ресурс для загального доступу. В кінці відео додається фото протоколу з підписами членів виборчої комісії та спостерігачів, щоб самі виборці та незареєстровані на дільниці спостерігачі могли контролювати виборчий процес та мали вичерпану інформацію з дільниці, де відбувається голосування.
6

Попередній електронний обмін даними з виборчих дільниць.

На сайті обласної виборчої комісії створюється особистий кабінет користувача, де голови дільничних виборчих комісій реєструють данні своєї дільниці. З цих даних формується результати голосування області. Паперові протоколи з печатками та підписами голови виборчих дільниць відправляють спец поштою у двох екземплярах.
7

Попередній обмін даними обласних виборчих комісій з ЦВК.

На сайти ЦВК голови обласних комісій заповнюють зведені дані своєї області. Таким чином складається загальний файл голосування по Україні. Голова обласної виборчої комісії відправляє до ЦВК оригінали документів з печатками та підписами спецпоштою.
8

Всі данні в реальному часі транслюються виборцям.

Процедура внесення даних на обласному та державному рівні займає не більше чотирьох годин. Протягом 10 днів Центральна виборча комісія та обласні виборчі комісії розглядають скарги, приймають рішення, а потім оголошують остаточний результат голосування.

Зовнішній вигляд бюлетеня для голосування. Виборець спочатку сканує код свого бюлетеня, потім результат голосування. Данні вносяться в таблицю і сумуються.

Image
Image

Так буде виглядати файл голосування, де кожен виборець зможе знайти себе по коду і перевірити правильність внесення данних у реєстр голосування.

Image

Аналітика за підсумками голосування

Image

Таким чином ми отримуємо систему голосування, яка повністю підконтрольна виборцям. Її можна використовувати також для всеукраїнських референдумів по важливим питанням.

Система контролю дуже проста, зрозуміла, не вимагає великих витрат. Потрібна або політична воля керівництва, або бажання виборців.

Коментарі відсутні

Пов'язані матеріали

Програмний законопроект

Програмний законопроект

Скасування грошових застав

Скасування грошових застав

Партійні списки

Партійні списки

Image