Відкликання депутатів

Image

Єдиною процедурою відкликання депутатів Верховної ради України стане референдум-оцінювання, який в якості норми закону буде внесено до закону про ЦВК.

Кожного року народний депутат від парламентської партії звітує перед виборцями свого округу і тут же проводиться референдум-оцінювання. Звітує перед всіма і тими, хто голосував «за» нього, і тими, хто голосував «проти», тому що отримавши мандат народного депутата він стає представником від всіх виборців свого округу.  

Якщо за результатами голосування він набирає 51% голосів підтримки і більше, він продовжує роботу у парламенті. Якщо 49%, то автоматично відкликається з посади.

Процедура наступна: протокол голосування направляється до ЦВК, якщо результат негативний для депутата, то ЦВК позбавляє його мандату, а замість нього у Раду заходить наступний кандидат, що значиться у списку цієї партії.

Депутати, які втратили свій мандат за цією процедурою, позбавляються права займати будь-які державні посади. Така норма з одного боку спонукає народного депутата відповідально відноситися до своїх повноважень, а з іншого очищає державні структури від безвідповідальних або безпринципних осіб.

Коментарі відсутні

Пов'язані матеріали

Електронне голосування

Електронне голосування

Програмний законопроект

Програмний законопроект

Скасування грошових застав

Скасування грошових застав

Image