Кожен голос має бути врахованим

Image

Широко крокує прогрес. Ось і до електронного голосування, електронного підрахунку голосів доходить черга. Але як можна довірити таку важливу справу політикам, які неодноразово доводили, що вірити їм не можна.

Ще тільки ледащий не знає про те, що влада нам готує сюрприз, у вигляді електронного голосування. Мене дивує традиційний кулуарний підхід до цієї важливої й не простої справи.
Вчора спілкувався з фахівцем, висновок розмови такий: електронне голосування може бути, але ж, якщо буде зрозуміла і проста форма контролю за голосуванням. А для цього вже зараз потрібно у суспільстві запроваджувати широке обговорення.
Під ковдрою такі питання вирішувати не варто, бо як показує практика, такі спроби закінчуються Майданом.

ДОБРИМИ ПОБАЖАННЯМИ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТІКІВ ВИСТЛАНА ДОРОГА ДО ПЕКЛА.

Українські можновладці завжди брали дуже актуальні в народі теми, додавали своє бачення і ми отримували черговий ганебний закон. Що мається на увазі?

1

Закон про відкриті списки.

Проходили цілі Марші, щоб політичні партії, які приймали участь у виборах, проходили не по закритим спискам, а по відкритим. щоб виборці бачили хто проходить у парламент. Наче така гарна була ідея, але що ми отримали? Ми отримали узурпацію влади політичними партіями. Тому що за цим законом тепер боси політичних партій вирішують кому можна балотуватися у народні депутати, кому ні. Якщо врахувати, що українські політичні партії утримуються на гроші олігархів, то вибору у українців немає.
2

Скасування порогу явки виборців

Українські можновладці проявили турботу про державний бюджет. Мовляв активність виборців мала, не хочуть ходити на вибори. Навіщо витрачати державні кошти, давайте скасуємо поріг явки виборців. Наче гарну справу зробили, а що відбулося насправді. Українські виборці не хотіли голосувати за кандидатів, яких пропонувала влада, а інших кандидатів не було, вони не могли пробитися через грошовий внесок. Тому у 1999р, Кучма був останім легітимним Президентом, який набрав 56%, інші жоден у другому турі не набрав більше 50% голосів. 2004р, Ющенко - 41,36%, 2010р, Янукович - 33,68%, 2014р, Порошенко - 27,76%, 2019р, Зеленський - 44,97%.
3

Скасування звітності

Політичні партії, які мають парламентський мандат фінансуються з державного бюджету. У 2019 році була скасована звітність про витрати цих коштів. Що відбулося? Узаконили розкрадання державного бюджету. Мова йде про мільйони гривень на місяць.

Цей перелік можна продовжувати, але повернемося до електронного голосування. Якщо всі голоси скласти до купи через Дію, то скільки проголосує реально, а скільки буде сфальсифіковано ніхто не довідається. Легко критикувати, але ми і пропонуємо.

Електронне голосування без фальсифікацій!

1

Голосування проходить в режимі on-line на дільницях. Інформація передається у чотири точки одночасно – виборцю, спостерігачам, виборчій комісії та на ЦВК.  

Image
2

Виборчій комісії присвоюється код, а далі система генерує свій код для реєстрації виборця.

Image
3

Виборцю після реєстрації видається паперовий персональний реєстраційний чек, де вказані – його номер реєстрації, час електронного голосування та за кого він проголосував. Це є офіційний документ виборця, яким він має зберігати три роки.

Image

Після проведення всеукраїнського електронного голосування всі данні оприлюднюються на сайті ЦВК, щоб кожен міг провірити персонально свій голос. Якщо щось не відповідає дійсності, то подається скарга в ЦВК.

Під час голосування спостерігачі і виборча комісія бачать тільки кількість проголосувавших на цій дільниці, всі данні відкриваються тільки після закінчення голосування, щоб зберігти таємницю голосування.

Потім оформлюється документ, на якому ставлять свої підписи члени виборчої комісії та спостерігачі. Вони разом пильнують, щоб данні електронного голосування їхньої дільниці відповідали даним на сайті ЦВК. Місцеві виборці також повинні мати право на контроль цих данних.

ЦВК може бачити повне голосування, оскільки вони не можуть ідентифікувати персональне голосування.  В ЦВК можуть бути присутніми спостерігачі.

Після закінчення голосування дані оприлюднюються миттєво, а потім протягом 10 днів перевіряються, подаються скарги та остаточно затверджуються результати голосування. 

Контроль, жорсткий контроль з боку виборців. Тільки так можна подолати державних клептоманів.

Один коментар

  • "ПОБАЖАННЯМИ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТІКІВ.... "

    Я би не націоналізовував цю Всесвітню проблему.
    Українські політики, то просто "калька".

    По-перше, калька з шабльонів світового політичного досвіду.
    По-друге, користуються тим, що дозволено.

    Рішення немає. Або є два::

    1. Розстріляти всю країну, без виключення.
    2. Наплювати слюнями і дати еволюції виконувати свою роботу.

Пов'язані матеріали

Думки політиків та виборців.

Думки політиків та виборців.

Економічні поради реформаторам.

Економічні поради реформаторам.

Image